Spożywanie alg morskich może uchronić Cię przed zakrzepicą, miażdżycą, a nawet rakiem!

Algi to doskonały naturalny i ekologiczny suplement diety dla dorosłych, dzieci i seniorów. Te pokarmy pochodzące z mórz i oceanów zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, ponieważ algi morskie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. W szczególności odgrywają ważną rolę w walce z wieloma chorobami.

Co wiemy o algach morskich?

Algi morskie to wodorosty występujące w środowisku morskim oraz w miejscach lądowych charakteryzujących się dużą wilgotnością. Są one najbardziej popularne w takich krajach jak Japonia, Korea, Chiny, Francja, Walia, Norwegia, Nowa Zelandia, Islandia i Anglia. Wśród tych alg znajduje się około 100 gatunków jadalnych.

Są źródłem jednych z najważniejszych dla zdrowia człowieka składników odżywczych i fitoskładników. Zawierają wiele witamin, minerałów i antyoksydantów, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom.

Algi morskie są określane mianem superfoods. Mogą być z powodzeniem stosowane jako element diety wspierającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jako składnik przyczyniający się do uzupełnienia niedoborów ważnych składników i poprawy stanu zdrowia. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów, smażonych i duszonych dań, sushi, zapiekanek oraz w formie posypki do sałatek.

/Obraz ivabalk z Pixabay

Algi są również intensywnie badane w przemyśle kosmetycznym, ponieważ spełniają wiele funkcji, takich jak ochrona skóry przed promieniami ultrafioletowymi i poprawa jej wyglądu. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje algi do syntezy szeregu leków, w tym insuliny i antybiotyków.

Jakie witaminy, minerały i substancje bioaktywne znajdziemy w algach?

Korzyści płynące z alg są ogromne. Są bogate w witaminy, minerały i białka roślinne, które pomagają złagodzić stres i zwiększyć energię, a także są doskonałym źródłem innych niezbędnych składników odżywczych – w tym wszystkich witamin z grupy B, wapnia, magnezu i żelaza.

Algi morskie są również bogate w witaminy C, D, E oraz karotenoidy stanowiące prowitaminę witaminy A. Wśród składników mineralnych obecnych w algach morskich możemy także znaleźć:

  • cynk,
  • jod,
  • miedź,
  • brom,
  • mangan.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych w algach są kwasy tłuszczowe omega-3. Te niezbędne tłuszcze są korzystne dla rozwoju mózgu i oczu, zdrowia serca i funkcji odpornościowych.

/Obraz JERRY PHONS G z Pixabay

Komu szczególnie zaleca się spożywanie alg morskich?

Algi od dawna były wykorzystywane ze względu na ich prozdrowotne działanie. W ostatnich latach algi stają się coraz ważniejszym suplementem diety. Łączą w sobie wszystkie właściwości warzyw i zawierają zbilansowany zestaw witamin i minerałów.

Algi morskie są źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami i uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. To także źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem, a także opóźniają procesy starzenia. Warto wspomnieć, że zmniejszają one również zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Są idealnym pokarmem dla osób cierpiących na cukrzycę. Zawierają bardzo duże ilości witamin i minerałów, mogą być również stosowane jako suplement diety. Niewiele osób wie, że warzywa te są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Na uwagę zasługuje fukoksantyna zawarta w algach morskich, która przyspiesza proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. Ponadto pomagają one oczyścić organizm z substancji toksycznych i odtruć metale ciężkie z układu pokarmowego, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe.

________________________________

Autor: Magdalena Chowaniec

Autor zdjęcia głównego: zuzyusa z Pixabay

Materiał źródłowy: cefarm24.pl, o2.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.